Farmaceutická Pavučina

29. 09. 2011 13:39:28
Protiklady se vyostřují a rozdíly mezi lidmi ve světě jsou čím dál vyhrocenější. Zatímco na jedné straně pomyslné houpačky světových sil můžeme vidět zubožené národy bojující o holý život, hladovějící děti a ženy, kteří si nemohou dovolit ani základní lékařskou péči, a jejich muži umírající ve válkách. Na straně druhé se nám zjevuje společnost žijící v nadbytku, jejíž děti trpí nejrůznějšími civilizačními chorobami, ženy jsou tu mnohdy emancipované a dávají spoustu peněz na zaručeně pravé kúry nehynoucího mládí a moderní muži jaksi ztrácejí své mužství – čímž dochází k přerozdělení rolí, prozatím se projevující velikým chaosem v rodinných a mezilidských vztazích celé západní společnosti.

Pojetí rodiny, stejně jako pojetí státu se v Evropě nachází ve stavu, který by se dal přirovnat ke zpackanému guláši, do nějž nešťastný kuchař přidal příliš mnoho ingrediencí. Někde se nám ztratila nit vedoucí nás k příčinám všech těchto událostí, které nakonec vedly k vyhrocení světové války ve všech oblastech lidského života. Jedním z mnoha příkladů je zdravotnictví, protože státní složky slouží již mnohá léta jako barometr společnosti.

Asi každý zažil, že ho něco bolelo a šel s tím k lékaři. Když přijdete k doktorovi, například, že Vás bolí záda, tak Vám lékař předepíše lék, který otupí Vaše smysly, abyste pokud možno nevnímali bolest a odpočívali. Jak prostičké. Bolest je pryč. Důsledek byl odstraněn chemickou cestou, nebo rovnou odřezán cestou chirurgickou. Ale po příčině se ptá málokterý doktor. Lékař je vlastně člověk, který Vás má vylekat a pošle Vás do „lekárny“ pro nějaký ten „lek“.

Ačkoliv každý doktor musí dlouhá léta studovat, ani fakulta mu nezaručí, že bude schopen rozpoznávat příčiny chorob. Na základě diagnózy je zpravidla schopen rozpoznat a nakonec i tedy léčit vždy jen vnější důsledky nemocí. Ovšem, existují a vždy existovaly světlé výjimky z tohoto pravidla, ale je jich dodnes jako šafránu. Avšak drtivá většina lékařské obce se striktně řídí zajetými kolejemi bez přípustných výhybek. Těmito cestami mám na mysli především farmaceutika. A protože vyrábět léky je velmi výnosný byznys, tak se i lékařství stává nakonec chtě nechtě byznysem převlečeným za lékařskou péči.

Nechci však nijak urazit lékaře a mediky, kteří ctí lékařskou morálku a berou svou práci spíše jako poslání, než jako byznys. Nechci se dotknout ani těch doktorů, kteří prostě dělají svou práci, tak jak je to naučili jejich učitelé a sama praxe. Nakonec je každá pomoc dobrá, a když nemocnému člověku teče do bot, rád si nechá ulevit od důsledku své choroby od skutečného profesionála. A pokud nepomůže doktorské lekání, tak i léčitel se tomuto člověku náhle zdá jako vhodná alternativa. Tyto rozpory však souvisí více se současným stavem naší západní společnosti jako celku a jejím morálním úpadkem, než s čímkoliv jiným. Každý jednotlivec si sám za sebe musí sáhnout do svědomí a upřímně si odpovědět na otázku: jaké jsou příčiny toho, co do důsledku zažívám jako nemoc? Tyto příčiny můžeme najít vždy nejdříve v nevyrovnané mysli pacienta, až poté v duši a potom se teprve projeví důsledky těchto příčin ve fyzickém těle.

Ovšem to, co mne opravdu znepokojuje, je celý ten byznys jménem farmaceutický průmysl. Je obecně známý fakt, že spoustu léků nejen že potlačuje důsledky nemocí, ale vyvolává nežádoucí vedlejší účinky a tudíž jiné nemoci, které je třeba zase léčit dalšími léky, které mají zase jiné vedlejší účinky atd. Takže se nemocný člověk dostává do bludného kruhu mnoha léků, jejichž účinek na zdraví člověka je mnohdy velmi diskutabilní. Farmaceutika v současné době zcela bezkonkurenčně ovládající trh se zdravím lidí. Bylinky či alternativní medicína je sice na vzestupu, ale málokterý doktor Vám ji doporučí, natož předepíše. Farmaceutické korporace ve velkém korumpují lékaře a poskytují jim rozličné výhody, aby nemocným předepisovali právě jen jejich léky. A tuto pavučinu farmaceutických korporací drží pohromadě uměle udržovaná nevědomost a strach ze smrti a nemoci obyčejných lidí.

Autor: Ivo Leinveber | čtvrtek 29.9.2011 13:39 | karma článku: 14.87 | přečteno: 862x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Společnost

Ladislav Pokorný

Vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že v Česku se už žije líp

Pan premiér se v médiích opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost by však bylo vhodné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou.

28.3.2024 v 16:51 | Karma článku: 34.12 | Přečteno: 589 | Diskuse

Jan Pražák

Mají mít staří lidé přednost?

Ráno jsem vstala levou nohou. Začalo to už předchozí večer, vnučka mi říkala do telefonu, že tam u nich přepadl nějaký mladý mizera staříka, který sotva chodil. Okradl ho a srazil na zem, až si ten pán pohmoždil ruku a odřel tvář.

28.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 29.31 | Přečteno: 2063 | Diskuse

Jan Ziegler

Komunistický guru Marx byl vykořisťovatelem a hrubým člověkem

Na zakladateli vědeckého socialismu toho nebylo moc vědeckého a dělníky vůbec nemusel. Viděl v nich pouze nástroje (užitečné idioty), které svrhnou kapitalismus. Nenáviděl Židy a Slovany včetně Čechů.

28.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 16.80 | Přečteno: 292 | Diskuse

Rudolf Pekař

Bacha na sváteční cyklisty

Začátek jara přináší nejen kvetoucí přírodu, ale také návrat cyklistů na silnice. Bohužel, spolu s nimi se objevují i tzv. sváteční cyklisté, kteří se chovají neopatrně a nezodpovědně.

28.3.2024 v 12:17 | Karma článku: 6.32 | Přečteno: 210 | Diskuse

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 18.67 | Přečteno: 276 | Diskuse
Počet článků 50 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 784
Snažím se najít rovnováhu nejen v protikladech. V životě je pro mne stejně důležitá harmonie myšlenek, slov a činů. Každý z nás se zrodil na zemi, aby poznal sám sebe, a díky tomu dokončil cosi nedokončeného z minulosti. Pro mne je touto nedokončenou prací především komunikace. Od roku 1996 se věnuji astrologii, numerologii, tarotu a léčení a od roku 2010 se těmito obory zabývám profesionálně. Psaním se bavím od roku 1997 a ve svých "šuplících" mám pečlivě uloženy tři fantasy příběhy, spolu s řadou povídek, básní a několika okultními texty :-)

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...