Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Celistvost přítomnosti

Většina lidí v sobě živí nějaký osobní rozpor, kdy je nějaká část já v přímém protikladu k jiné části osobnosti. Takové vnitřně opoziční napětí způsobuje nejdříve efekt houpačky, kdy člověk koexistuje ode zdi ke zdi v rámci tohoto vnitřního sporu. Pak, jestliže se člověk houpe dostatečně dlouho, může vzniknout vnitřní souboj, který zákonitě plýtvá energií, jež potom chybí jinde a v jiných oblastech života.

Avšak osobnost si je tohoto sporu vědoma; vidí a může obě rozdílné části svého já sloučit v Jedinou bytost a ukončit vnitřní boj a nahlížení na tutéž věc ze dvou rozdílných stran téže pomyslné mince. Pokud si člověk uvědomí, že když se naučí mít stejně rád obě části svého zdánlivě rozděleného já a spřátelí si je, že rázem začnou táhnout za jeden provaz, místo aby se o něj přetahovaly, pak se boj usmíří; „já“ se sloučí v Jednotě s Láskou a nalezne mocný zdroj, který dokáže v životě hotové zázraky. Skrze Lásku k sobě a sloučení svých vlastních protikladů dosáhne každý Celistvosti a Spokojenosti, kterou tak dlouho mnozí tací hledají kolem sebe, domnívaje se, že snad mohou nalézt spokojenost a svou druhou polovinu v něčem nebo někom mimo sebe.

Mnoho lidí nežije opravdově svůj život tady a teď. Příliš se upínají k budoucnosti nebo vracejí k minulosti, jen aby nemuseli čelit přítomnosti, která je v tolika směrech převyšuje. Nevědí, že čas je jen výplodem jejich mysli. Ve skutečnosti tu není žádná minulost, které bychom se mohli dočkat, ani žádná budoucnost, kterou bychom mohli dostihnout. Existuje pouze přítomnost - ono veliké a všudypřítomné Teď. Cokoliv cítíme nebo činíme, prožíváme pouze Teď. Nenechejte se tedy zlákat hlasem ega, že snad na něco máte dost času nebo že ho naopak na něco jiného nemáte. Nenechejte si namluvit od jeho nohsleda mysli, že můžete dosáhnout Celistvosti a Spokojenosti v jiném než přítomném okamžiku. Prostě žijte přítomností, protože to jediné Vás může dovést k Harmonii. Pak pochopíte, že máte vše, co potřebujete i vše po čem toužíte, neustále přítomné tady a teď.

Abychom mohli zažívat skutečnou přítomnost každého okamžiku, je vhodné naučit se vědomě dýchat - což znamená vnímat a uvědomovat si dech ve všech jeho fázích od začátku až do konce každého cyklu. Nestačí, že si mysl všimne a řekne: "vždyť dýchám". Prožijte alespoň jeden celý nádech a výdech denně. Dva nebo tři denně jsou lepší! Čtyři neb pět, šest a sedm nádechů a výdechů denně - to je skvělé! Pokud své vědomí celou vůlí upřete na prožívání nádechu a výdechu, pak se Vám postupně podaří otevřít nový prostor ve Vašem Životě. Vstoupíte na místo, kde není mysli, která má potřebu vše komentovat, ani emocí, se sklonem vše zabarvovat, ani ega, s tendencí si na vše ztěžovat, ale zbude pouze vědomí Vašeho dechu, které prožívá sebe samo jako jediný, vše zahrnující a milující Život. A na tomto místě (to je v sobě) se budete konečně cítit Jednotní, jako byste po dlouhé pouti dorazili "domů" k vytoužené polovičce své duše. Započnete vnímat vlastní dech jako neustálý cyklus, který udržuje ducha i duši v těle a pochopíte, že každodenním vědomým dýcháním můžete prožít nejenom více Radosti ze Života, ale také Soucit ke všem bytostem, Lásku bez podmínek, Pravdu bez příkras, Milost Boží i Jeho Moudrost a Krásu Jednoty se všemi bytostmi.

Autor: Ivo Leinveber | sobota 3.12.2011 14:34 | karma článku: 8,64 | přečteno: 512x
  • Další články autora

Ivo Leinveber

Volba plných slipů a planých slibů

Zkoumejme, co je pod povrchem dění. Objevujme jinak těžko dostupné části duše. Vnímejme úplný souzvuk energií. Nalézejme celistvé bytí bez potlačování hlasů rozumu srdce. A pokud nevíme, kterou cestou se dát, zastavme se a naslouchejme, zkoumejme a objevujme, vnímejme a nalézejme, vyrovnejme a poznávejme sebe.

25.10.2013 v 18:09 | Karma: 15,89 | Přečteno: 737x | Diskuse| Politika

Ivo Leinveber

Moudrost laskavosti

Miluje-li člověk život, dovede ho chránit. Miluje-li člověk moudrost, může jí projevit. Miluje-li člověk harmonii, dokáže jí nastolit.

27.9.2013 v 14:06 | Karma: 15,95 | Přečteno: 964x | Diskuse| Poezie a próza

Ivo Leinveber

Temná strana světlé cesty II.

Láska bez podmínek je nejvyšší tvůrčí princip stvoření. Většina však potlačuje nenávist i hněv a promítá je na bližní. Jen pár jich přijímá celou přítomnost a stíny vlastní bytosti. Pravda bez domyslů je nejvyšší udržující zákon života. Většina však popírá své lži i chyby a promítá je na bližní. Jen několik jich poznalo Prozřetelnost a moudrost Jediného.

24.9.2013 v 9:08 | Karma: 16,23 | Přečteno: 710x | Diskuse| Poezie a próza

Ivo Leinveber

Temná strana světlé cesty I.

Tak jako v klidné hladině můžeš pozorovat svůj odraz, tak v tiché mysli můžeš slyšet hlas srdce. Nejtěžší a současně nejcennější práce v životě je ta, kterou uděláte na sobě. Dostat se na jakékoliv cestě od teorie k praxi vyžaduje vědomě jít krok za krokem a víc konat, než mluvit. Duchovní cesta přitom vyžaduje nejvíce činů a nejméně slov.

23.9.2013 v 10:21 | Karma: 18,17 | Přečteno: 771x | Diskuse| Poezie a próza

Ivo Leinveber

Lež, potlačení a projekce stínu

Kdo miluje sebe, ten miluje i Tebe. Kdo přijímá sebe, ten přijímá i Tebe. Kdo odpouští sobě, ten odpouští i Tobě. Kdo rovná se v sobě, ten rovná se i v Tobě.

22.9.2013 v 10:16 | Karma: 16,89 | Přečteno: 1016x | Diskuse| Poezie a próza
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Kontrast v odvodech v Kyjevě a venku je neskutečný, říkají reportéři iDNES.cz

26. dubna 2024  16:04

Podcast Únava vojáků i civilistů na Ukrajině je vysoká, ale stejně tak i morálka. Redaktor Michal Voska a...

Žena nedbala varování své banky, falešným makléřům poslala přes milion

26. dubna 2024  15:57

Podvodníkům naletěla dvaašedesátiletá žena z Jičínska, která nedbala ani upozornění ze své banky,...

VIDEO: Strážníci v ulicích naháněli bagr, opilý řidič si jel pro cigarety

26. dubna 2024  15:42

Městská policie z Krupky na Teplicku zveřejnila video z netradičního zásahu svých strážníků. Ti...

Medaile z policistova hrobu nosil zloděj jako ozdobu klíčenky. Odhalila ho DNA

26. dubna 2024  15:36

Policie dopadla zloděje, který v říjnu roku 2022 v Ostravě-Vítkovicích ukradl dvě medaile z hrobu...

  • Počet článků 50
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 784x
Snažím se najít rovnováhu nejen v protikladech. V životě je pro mne stejně důležitá harmonie myšlenek, slov a činů. Každý z nás se zrodil na zemi, aby poznal sám sebe, a díky tomu dokončil cosi nedokončeného z minulosti. Pro mne je touto nedokončenou prací především komunikace. Od roku 1996 se věnuji astrologii, numerologii, tarotu a léčení a od roku 2010 se těmito obory zabývám profesionálně. Psaním se bavím od roku 1997 a ve svých "šuplících" mám pečlivě uloženy tři fantasy příběhy, spolu s řadou povídek, básní a několika okultními texty :-)