O nepřijetí ega, potlačení emocí a vytěsnění stínu

Odpovídám za svůj život. Učím se spokojenosti. Vnímám radost. Přijímám své viny a chyby. Učím se odpuštění. Vnímám sílu. Uvědomuji si možnosti. Učím se zkušenosti. Vnímám moc. Otevírám své srdce. Učím se milovat. Vnímám lásku. Vyjadřuji své bytí. Učím se změně. Vnímám svobodu. Poznávám sebe. Učím se moudrosti. Vnímám pravdu. Prožívám božské já. Učím se jednotě. Vnímám Boha.

Ego je naším učitelem již od počátku. Učí nás spokojenosti, odpuštění, zkušenosti, lásce, svobodě, pravdě a božství, které je všudypřítomné, všemocné, všemilující a vševědoucí. První, kdo přijal ego byl krásný a zářící Syn Jitra, ale historie ho zná pod jinými jmény (např. Světlonoš tj. Lucifer nebo úplně nesprávně Satan). On jako jediný z archandělů na sebe vzal ten úkol, protože byl nejmocnější a prvorozený Syn Otce. Z Lásky k Otci se vzdal všelásky a přijal sebelásku, aby mohl sloužit jako Strážce světa projeveného a stal se vládcem hmoty. On střeží tu hranici neprojeveného světa, aby žádná duše, která ještě není připravena vzdát se sebe a hmoty, nemohla projít k Otci. Taková duše, která by i s nepatrným osobním záměrem nebo nezpracovanou negativní vlastností zkusila projít, se chytne do pasti vlastního ega a padne zpět do hmoty, kde ještě jednou v těle zakusí tu část sebe, která ještě dostatečně neodžila sebelásku. Vládce hmoty a ega nás v takovém životě pokouší a zkouší, dostáváme zpravidla i tvrdé lekce, abychom se poučili a zdárně prošli školou ega. Teprve pak poznáme Boha Otce i Jeho moc ve všem, máme pokoru před moudrostí Prozřetelnosti a můžeme prožít Její všelásku.

Pokud se domníváme, že vyloučení negativních emocí z našeho života je cestou ke spokojenosti, pak vůbec nechápeme, z čeho tyto negativní emoce pramení. Duše nám prostřednictvím emocí předává cenné informace o své vnitřní kvalitě, ukazuje, která část osobnosti potřebuje pozornost našeho vědomí. Jenže my se místo toho snažíme je vytěsnit do nevědomí, a tak odstraňujeme důsledky a ignorujeme příčiny emocí, kterými jsou vždy naše potlačené a negativní charakterové vlastnosti. Pokud vytěsňujeme kromě negativních vlastností i emoce, potom stín (naše nevědomá a potlačená složka osobnosti) získává mocnou zbraň, která se nám může stát osudnou, protože negativní emoce vážou velké množství energie. A tato energie nám najednou chybí. Takže kvůli tomu, že vytěsníme např. nenávist, nejsme schopni skutečné lásky. Učme se proto přijímat a vyvažovat negativní emoce protiklady. Zkusme naslouchat našim emocím a hledejme jejich skutečné příčiny, namísto odstraňování důsledků. Přijímejme je do vědomí, abychom je vyrovnali protikladem do stavu nula a pochopili, jaké vlastnosti jsou jejich kořenem. Teprve pak přijímáme vše, co se v nás děje, aniž bychom se dopouštěli rozpolcení osobnosti na vědomou a nevědomou část.

Dokud hledáme vinu v okolí a obviňujeme rodiče, partnery a přátele, místo abychom přijali odpovědnost za svá rozhodnutí a vinu za svou nevyrovnanost, jdeme cestou potlačení a vytěsnění nechtěných prvků osobnosti - tedy vytváříme na nevědomé úrovni stín, který dělá pravý opak toho, co chceme vědomě. Stín je složen z nepřijatých negativních vlastností a s každým dalším potlačením sílí. Vědomým i podvědomým obviňováním okolí pak vtiskujeme stinné prvky vlastní subjektivity do lidí a situací, které nám potlačenou část osobnosti připomínají. S každým vytěsněním přitom stín získává ještě větší moc, až začneme bojovat s těmi, do nichž jsme vyprojektovali nepřijaté části osobnosti. A protože nevědomí je mocnější, nemůžeme nad stínem vědomě zvítězit. Naopak, s každým bojem prohráváme vlastní životní sílu, zatímco vliv stínu roste a protivníků, kteří nám zrcadlí naše odmítnuté chyby, stále přibývá. Nakonec stín zpravidla získává úplnou kontrolu nad naším životem - což končívá neslavně. Proto si uvědomujme, co potlačujeme, přijímejme, co odmítáme a vyrovnávejme protiklady, co vytěsňujeme. Jedině tak zůstane naše duše v jednom kuse a my si ve snaze zbavit se vědomě strasti nevytvoříme z vlastností potlačených do nevědomí mocného nepřítele, který by nám jednou v podobě strážce prahu zatarasil cestu k Jednotě Lásky. Nepřítele, jehož bychom pak museli složitě a zdlouhavě přijímat zpět a vyrovnávat protikladnými vlastnostmi, k nimž však bude v té době obtížné se přes vliv stínu dopracovat.

Autor: Ivo Leinveber | úterý 17.9.2013 10:44 | karma článku: 25,70 | přečteno: 2054x
  • Další články autora

Ivo Leinveber

Volba plných slipů a planých slibů

Zkoumejme, co je pod povrchem dění. Objevujme jinak těžko dostupné části duše. Vnímejme úplný souzvuk energií. Nalézejme celistvé bytí bez potlačování hlasů rozumu srdce. A pokud nevíme, kterou cestou se dát, zastavme se a naslouchejme, zkoumejme a objevujme, vnímejme a nalézejme, vyrovnejme a poznávejme sebe.

25.10.2013 v 18:09 | Karma: 15,89 | Přečteno: 737x | Diskuse| Politika

Ivo Leinveber

Moudrost laskavosti

Miluje-li člověk život, dovede ho chránit. Miluje-li člověk moudrost, může jí projevit. Miluje-li člověk harmonii, dokáže jí nastolit.

27.9.2013 v 14:06 | Karma: 15,95 | Přečteno: 964x | Diskuse| Poezie a próza

Ivo Leinveber

Temná strana světlé cesty II.

Láska bez podmínek je nejvyšší tvůrčí princip stvoření. Většina však potlačuje nenávist i hněv a promítá je na bližní. Jen pár jich přijímá celou přítomnost a stíny vlastní bytosti. Pravda bez domyslů je nejvyšší udržující zákon života. Většina však popírá své lži i chyby a promítá je na bližní. Jen několik jich poznalo Prozřetelnost a moudrost Jediného.

24.9.2013 v 9:08 | Karma: 16,23 | Přečteno: 710x | Diskuse| Poezie a próza

Ivo Leinveber

Temná strana světlé cesty I.

Tak jako v klidné hladině můžeš pozorovat svůj odraz, tak v tiché mysli můžeš slyšet hlas srdce. Nejtěžší a současně nejcennější práce v životě je ta, kterou uděláte na sobě. Dostat se na jakékoliv cestě od teorie k praxi vyžaduje vědomě jít krok za krokem a víc konat, než mluvit. Duchovní cesta přitom vyžaduje nejvíce činů a nejméně slov.

23.9.2013 v 10:21 | Karma: 18,17 | Přečteno: 771x | Diskuse| Poezie a próza

Ivo Leinveber

Lež, potlačení a projekce stínu

Kdo miluje sebe, ten miluje i Tebe. Kdo přijímá sebe, ten přijímá i Tebe. Kdo odpouští sobě, ten odpouští i Tobě. Kdo rovná se v sobě, ten rovná se i v Tobě.

22.9.2013 v 10:16 | Karma: 16,89 | Přečteno: 1016x | Diskuse| Poezie a próza
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Další případ zpožděné dodávky zbraní. Česká firma se soudí na Ukrajině

26. dubna 2024

Premium Vztahy mezi Českem a Ukrajinou nejsou vždycky idylické. Svědčí o tom soudní spor, na který narazila...

Světlušky mění válčení ve městech. Nové drony snížily počet padlých Izraelců

26. dubna 2024

Premium Jen několik decimetrů velký přístroj může znamenat revoluci městské války: minivrtulník, který...

Dva ruští vojáci se doznali k trojnásobné vraždě na Ukrajině

25. dubna 2024  23:07

V okupované části Chersonské oblasti na jihovýchodu Ukrajiny zadrželi dva ruské vojáky, kteří se...

Architektonickou cenu EU získal univerzitní pavilon, blízko byla i ostravská galerie

25. dubna 2024  21:23

Studijní pavilon Technické univerzity v německém Braunschweigu se stal vítězem prestižní...

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.

  • Počet článků 50
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 784x
Snažím se najít rovnováhu nejen v protikladech. V životě je pro mne stejně důležitá harmonie myšlenek, slov a činů. Každý z nás se zrodil na zemi, aby poznal sám sebe, a díky tomu dokončil cosi nedokončeného z minulosti. Pro mne je touto nedokončenou prací především komunikace. Od roku 1996 se věnuji astrologii, numerologii, tarotu a léčení a od roku 2010 se těmito obory zabývám profesionálně. Psaním se bavím od roku 1997 a ve svých "šuplících" mám pečlivě uloženy tři fantasy příběhy, spolu s řadou povídek, básní a několika okultními texty :-)