Odmítání nebo přijetí?

Pokora růst provází. Pýcha pádu předchází. Štědrost bohatství vodí. Lakota chudobu plodí. Přejícnost štěstí zvěstuje. Závist neštěstí zmnožuje. Mírumilovnost lásku zvětší. Hněv nenávist nezmenší. Cudnost radost rozohní. Smilnost smutek rozvodní. Střídmost duši nabíjí. Nestřídmost tělo zabíjí. Činorodost cit léčí. Lenost vůli ničí.

Mnozí tzv. duchovní lidé doporučují poslouchat pouze a toliko hlas srdce a přitom odmítají a potlačují hlas rozumu. Kdyby Bůh chtěl, abychom měli pouze srdce, k čemu by nám pak dal schopnost rozumu? Přijde mi to stejné, jakoby mě bolela hlava a já si jí uřezal, protože se domnívám, že ji nepotřebuji, když mám přece srdce. Byli jsme stvořeni jako celek a bez hlavy budeme tápat a bloudit džunglí tohoto světa stejně zoufale, jako jiní bloudí, protože uzavřeli své srdce. To, že rozum vidí věci z jiného úhlu, přece neznamená, že rozum je špatný, protože poznává jinak, než srdce. Je pravdou, že mít otevřené srdce je dnes důležité, ale nikoliv za cenu zbavení se rozumu. Dle mé zkušenosti má srdce a rozum stejnou důležitost. Žít bez rozumu je stejné jako chodit bez nohou a vidět bez očí. Být bez srdce je stejné jako objímat bez rukou a slyšet bez uší. Vše je zde duální a vše má svůj protiklad, který je třeba přijmout a začlenit do celku. Proto myslím srdcem - což znamená, že smysluplnost svých myšlenek a vhledů hlavy nejdříve procedím skrze laskavost otevřeného srdce, abych je vyvážil hlasem srdce. Ale také cítím rozumem - což znamená, že oprávněnost svých pocitů a emocí srdce nejdříve procedím bez domněnek skrze moudrost otevřeného rozumu, abych je vyrovnal hlasem rozumu. Pouze tak můžeme využívat úplný potenciál srdce a rozumu a dojít ke sjednocení rozumu v srdci a souladu srdce v rozumu.

Odmítání a boj s temnou stranou vede k potlačování nepřijatých částí osobnosti do nevědomí - což ve výsledku znamená nárůst nevědomé složky osobnosti a umenšování vědomé části. To je nespravedlivá cesta těch, kteří káží živou vodu Pravdy a Lásky, ale opíjejí se otráveným vínem plným lži a nenávisti. Jejich pokrytectví a přetvářka znesvěcuje a obrací Pravdu v lež a Lásku v nenávist.
Přijímání a smíření s temnou stranou vede k poznání nepřijatých částí osobnosti ve vědomí - což ve výsledku znamená rozšiřování vědomé složky osobnosti a umenšování nevědomé části. To je spravedlivá cesta těch, kteří jen nekáží o živé vodě Pravdy a Lásky, ale svým konáním přinášejí Pravdu tam, kde vládne lež, a dávají Lásku tam, kde bují nenávist. Jejich upřímnost a pokora posvěcuje život v Pravdě a Lásce.

Všechny situace nám zrcadlí naše vnitřní postoje a očekávání.
Odmítáme ty situace nebo lidi, v kterých se zrcadlí naše vlastní trauma. Při traumatech se rozštěpí a odpojí část naší osobnosti, a tuto nepřijatou část osobnosti pak podvědomě hledáme. Naše nepřijaté části jsou často tím, co se nám nelíbí na sobě a na druhých. Navíc si nepřijaté části všelijak ošklivíme, zakazujeme a ze zásady s nimi nesouhlasíme nebo k nim vnímáme hluboký odpor. Všichni, kdo na nás takto působí nebo nás zraňují, nám nabízejí poznání oddělené části naší osobnosti.
Utrpení je způsob, jak si uvědomit nepřijaté části. Proto podvědomě vyhledáváme bolestivé situace a jdeme cestou problémů. Bolest vždy obsahuje cenné informace o naší nepřijaté části. Vše, co v životě prožíváme, se děje v našem nejlepším zájmu.
Odmítnutí principu zrcadlení ve vztazích vede k požadavkům na bližní a jejich nesplnění vede k další bolesti a zklamání, zatímco přijetí tohoto principu nám pomůže vyřešit spory a uvědomit si, že vše, co požadujeme po bližních, ve skutečnosti podvědomě požadujeme po sobě. Pak pochopíme, že i partner je naší podvědomou volbou.
Neutíkejme tedy sami od sebe k práci nebo k druhým lidem. Vnitřní prázdnotu tím nenaplníme. Pocit celistvosti zažijeme, pokud přijmeme do vědomí celou naši duši včetně nepřijatých částí. Pak zjistíme, že všechny postrádané kvality máme dávno v sobě, jen jsme k nim zamkli dveře a blokujeme je tím, že je marně hledáme u svých na piedestalu postavených bližních.

Autor: Ivo Leinveber | středa 18.9.2013 11:29 | karma článku: 20,00 | přečteno: 751x
  • Další články autora

Ivo Leinveber

Volba plných slipů a planých slibů

Zkoumejme, co je pod povrchem dění. Objevujme jinak těžko dostupné části duše. Vnímejme úplný souzvuk energií. Nalézejme celistvé bytí bez potlačování hlasů rozumu srdce. A pokud nevíme, kterou cestou se dát, zastavme se a naslouchejme, zkoumejme a objevujme, vnímejme a nalézejme, vyrovnejme a poznávejme sebe.

25.10.2013 v 18:09 | Karma: 15,89 | Přečteno: 736x | Diskuse| Politika

Ivo Leinveber

Moudrost laskavosti

Miluje-li člověk život, dovede ho chránit. Miluje-li člověk moudrost, může jí projevit. Miluje-li člověk harmonii, dokáže jí nastolit.

27.9.2013 v 14:06 | Karma: 15,95 | Přečteno: 960x | Diskuse| Poezie a próza

Ivo Leinveber

Temná strana světlé cesty II.

Láska bez podmínek je nejvyšší tvůrčí princip stvoření. Většina však potlačuje nenávist i hněv a promítá je na bližní. Jen pár jich přijímá celou přítomnost a stíny vlastní bytosti. Pravda bez domyslů je nejvyšší udržující zákon života. Většina však popírá své lži i chyby a promítá je na bližní. Jen několik jich poznalo Prozřetelnost a moudrost Jediného.

24.9.2013 v 9:08 | Karma: 16,23 | Přečteno: 710x | Diskuse| Poezie a próza

Ivo Leinveber

Temná strana světlé cesty I.

Tak jako v klidné hladině můžeš pozorovat svůj odraz, tak v tiché mysli můžeš slyšet hlas srdce. Nejtěžší a současně nejcennější práce v životě je ta, kterou uděláte na sobě. Dostat se na jakékoliv cestě od teorie k praxi vyžaduje vědomě jít krok za krokem a víc konat, než mluvit. Duchovní cesta přitom vyžaduje nejvíce činů a nejméně slov.

23.9.2013 v 10:21 | Karma: 18,17 | Přečteno: 771x | Diskuse| Poezie a próza

Ivo Leinveber

Lež, potlačení a projekce stínu

Kdo miluje sebe, ten miluje i Tebe. Kdo přijímá sebe, ten přijímá i Tebe. Kdo odpouští sobě, ten odpouští i Tobě. Kdo rovná se v sobě, ten rovná se i v Tobě.

22.9.2013 v 10:16 | Karma: 16,89 | Přečteno: 1016x | Diskuse| Poezie a próza
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Langšádlová končí jako ministryně pro vědu a výzkum, oznámila TOP 09

25. dubna 2024  8:08,  aktualizováno  8:38

Helena Langšádlová z TOP 09 končí ve vládě Petra Fialy. „Předsednictvo TOP 09 děkuje ministryni pro...

Symbol pařížského kabaretu Moulin Rouge v troskách. Lopatky mlýna se zřítily

25. dubna 2024  8:12,  aktualizováno  8:38

V noci na čtvrtek se v Paříži zřítily lopatky větrného mlýnu, který je symbolem kabaretu Moulin...

KOMENTÁŘ: Český důchodce, pro vládu nepřítel číslo jedna

25. dubna 2024  7:47

Vláda dokola opakuje, že nebude na důchody pro příští generace a zbankrotujeme. Nic takového...

Arizonští poslanci zrušili 160 let starý zákon, který zakazoval potraty

25. dubna 2024  6:54

Zákonodárci ve Sněmovně reprezentantů v americkém státě Arizona ve čtvrtek schválili zrušení zákona...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 50
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 784x
Snažím se najít rovnováhu nejen v protikladech. V životě je pro mne stejně důležitá harmonie myšlenek, slov a činů. Každý z nás se zrodil na zemi, aby poznal sám sebe, a díky tomu dokončil cosi nedokončeného z minulosti. Pro mne je touto nedokončenou prací především komunikace. Od roku 1996 se věnuji astrologii, numerologii, tarotu a léčení a od roku 2010 se těmito obory zabývám profesionálně. Psaním se bavím od roku 1997 a ve svých "šuplících" mám pečlivě uloženy tři fantasy příběhy, spolu s řadou povídek, básní a několika okultními texty :-)