Temná strana světlé cesty II.

Láska bez podmínek je nejvyšší tvůrčí princip stvoření. Většina však potlačuje nenávist i hněv a promítá je na bližní. Jen pár jich přijímá celou přítomnost a stíny vlastní bytosti. Pravda bez domyslů je nejvyšší udržující zákon života. Většina však popírá své lži i chyby a promítá je na bližní. Jen několik jich poznalo Prozřetelnost a moudrost Jediného.

Probuzený člověk je vyrovnaný člověk. Pokud je v něm světlo a temnota obsažena na začátku, pak v něm musí být obsažena i po tzv. "osvícení" - což ale neznamená, že je světlem (to je jen takové vžité dogma) - znamená to, že má světlo a stín v rovnováze a díky této jednotě protikladů pro ostatní září. Pokud je ve vědomí člověka po tzv. "osvícení" přítomno pouze světlo, pak to znamená, že vytěsnil stín nedovoleným způsobem - použil cestu projekce, aby se ho zbavil. I zde tedy platí přísloví, že pod svícnem je největší tma. Vytěsněný stín se pozná tím, že na něj člověk úplně zapomene a své špatné vlastnosti a chyby už nevpustí do vědomí. Jestliže člověk vyrovná stín, který zpravidla převažuje nad světlou stránkou osobnosti, znamená to, že si je plně vědom svého stínu; má jej takzvaně před očima a nedopouští se rozštěpu osobnosti na světlou část, kterou si ponechá, a tmu, kterou vytěsní, ale namísto toho existuje v celistvé harmonii bytí.

To, že někdo upředností jednu z polarit tohoto světa je buď výsledkem jednostranného úhlu pohledu na svět nebo důsledkem upřednostnění subjektivních životních hodnot před objektivními. Tzv. "světlí" duchovní lidé upřednostňují zpravidla lásku či radost a potlačují nenávist, strach a smutek. To samé dělají i tzv. "temní" či materiální lidé, jen mají jiné vnímání toho, co je dobré a co zlé. Poměřují vše se sebou, a tak vidí dobré jen v tom, co je dobré pro ně - což může být v důsledku mnoho zlých věcí pro ostatní. Toto vztažení hodnot k subjektu, a nikoliv k objektu, je příčinou, proč i "temní" projektují zlo a tvoří si stín. Jediný rozdíl mezi stínem "světlých" a "temných je v tom, že "temní" přítomnost stínu alespoň tuší, ale i tak se vyhýbají konfrontaci, protože jim v tom brání pud sebezáchovy. Zatímco ti "světlí" nemají o existenci stínu zpravidla ani potuchy, a úplné potlačení zla do nevědomí dělá z jejich stínu velmi nebezpečného a mnohem mocnějšího protivníka. Cesta ovládání mysli a emocí i mnoho jiných technik sebekontroly se tak pro mnohé nevědomé stává pastí, neboť jen nemnozí jsou dnes karmicky natolik čistí, aby se nedopouštěli lži, popírání nebo potlačování nechtěné polarity. Proto je správnou cestou k harmonii protikladů sebepoznávání.

Milovaní, obdivovaní a uctívaní lidé nám ukazují naše skryté kvality. Ty samé kvality, které nás na milovaných lidech přitahují, jsme si sami před sebou zamčeli a zablokovali. Jakákoliv forma zprostředkovaného náboženství, která měla své místo v odcházejícím věku Ryb (dle egyptanů věk Osirida - boha smrti a znovuzrození či dle hebrejů věk Gevury - sefira odpovídající martické energii boha války), již ve věku Vodnáře (dle egyp. věk Hóra - boha nebes či dle hebr. věk Tiferet - sefira odpovídá harmonické energii slunce) ztrácí svůj původní smysl. Je stále těžší následovat uctívané mistry, resp. bude velmi těžké dobrat se skrze ně chtěných kvalit. Cesta harmonizace spočívá v tom, že vědomí každého člověka se postupně rozšiřuje, aby se každý sám mohl stát svým duchovním učitelem, knězem a spasitelem. Všichni jsme si vzájemně mistry i žáky. Všichni máme možnost dojít sebepoznání. A všichni máme v sobě tutéž duši, která obsahuje vše, co je nahoře i vše, co je dole - tedy všechny přijaté, nepřijaté a skryté části. Jediný rozdíl mezi lidmi je v tom, že každý jedinec má při zrození různé kvality odemčené - přijaté, jiné má zamčené - nepřijaté, a další skryté - obdivované.

Ti, co popírají, potlačují a bojují s temnotou, vytěsňují svůj stín. Nejdříve přicházejí deprese, které signalizují, že se stín již začíná oddělovat. Pakliže člověk pokračuje v potlačování temnoty, podaří se mu stín úplně vytěsnit ze své aury.
Oddělený stín se však stává pro pokryteckého "pravdoláskaře" zhoubou, která je vždy silnější, protože oddělený stín má svou vůli a vyživuje ho popírání, potlačování a boj. Tak se člověk snadno dostane do války se sebou samotným. Bojuje a nemůže zvítězit, neb s každým bojem získává stín na síle. Tento boj člověk vnímá jako válku proti "zlým" lidem a proti temnotě ve světě. Netuší však, že když bojuje se svým "zlým" nepřítelem, bojuje se svým stínem a tedy sám se sebou.

Ti, kdo předstírají, že jsou milující a dobří, a přitom skrývají či potlačují svou nenávist a zlost, vytváří v důsledku mnohem větší zlo, než ti, kteří si uvědomují svou nenávist a zlost stejně jasně jako svou lásku a dobro, neboť jsou upřímní k sobě i druhým. Dobro a zlo jsou totiž pouze dvě strany téže mince. Pokud v sobě zlou stránku potlačíme a dobrou upřednostníme, koledujeme si v tom lepším případě o vážnou duševní poruchu. Proto jedině uvědoměním, přijetím a vyrovnáním protikladů uvnitř naší osobnosti dosáhneme centra bytosti a prožijeme klid a mír blahodárné harmonie.

Cílem je cesta.
Zpřítomni sebe.
Neohlížej se zpět.
Nepátrej dopředu.
Ale buď uprostřed.
A dívej se kam šlapeš.

Autor: Ivo Leinveber | úterý 24.9.2013 9:08 | karma článku: 16,23 | přečteno: 710x
  • Další články autora

Ivo Leinveber

Volba plných slipů a planých slibů

Zkoumejme, co je pod povrchem dění. Objevujme jinak těžko dostupné části duše. Vnímejme úplný souzvuk energií. Nalézejme celistvé bytí bez potlačování hlasů rozumu srdce. A pokud nevíme, kterou cestou se dát, zastavme se a naslouchejme, zkoumejme a objevujme, vnímejme a nalézejme, vyrovnejme a poznávejme sebe.

25.10.2013 v 18:09 | Karma: 15,89 | Přečteno: 737x | Diskuse| Politika

Ivo Leinveber

Moudrost laskavosti

Miluje-li člověk život, dovede ho chránit. Miluje-li člověk moudrost, může jí projevit. Miluje-li člověk harmonii, dokáže jí nastolit.

27.9.2013 v 14:06 | Karma: 15,95 | Přečteno: 964x | Diskuse| Poezie a próza

Ivo Leinveber

Temná strana světlé cesty I.

Tak jako v klidné hladině můžeš pozorovat svůj odraz, tak v tiché mysli můžeš slyšet hlas srdce. Nejtěžší a současně nejcennější práce v životě je ta, kterou uděláte na sobě. Dostat se na jakékoliv cestě od teorie k praxi vyžaduje vědomě jít krok za krokem a víc konat, než mluvit. Duchovní cesta přitom vyžaduje nejvíce činů a nejméně slov.

23.9.2013 v 10:21 | Karma: 18,17 | Přečteno: 771x | Diskuse| Poezie a próza

Ivo Leinveber

Lež, potlačení a projekce stínu

Kdo miluje sebe, ten miluje i Tebe. Kdo přijímá sebe, ten přijímá i Tebe. Kdo odpouští sobě, ten odpouští i Tobě. Kdo rovná se v sobě, ten rovná se i v Tobě.

22.9.2013 v 10:16 | Karma: 16,89 | Přečteno: 1016x | Diskuse| Poezie a próza

Ivo Leinveber

Strach a chamtivost

Strach zotročuje duši. Odvaha ji osvobozuje. Jen blázen nezná strach a s úsměvem kráčí do propasti. Není žádná slabost přiznat si, že se něčeho bojíš. Slabostí je nemít odvahu připustit si svůj strach, a když přijde, nezkusit mu čelit tváří v tvář.

21.9.2013 v 9:14 | Karma: 19,09 | Přečteno: 902x | Diskuse| Poezie a próza
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Kontrast v odvodech v Kyjevě a venku je neskutečný, říkají reportéři iDNES.cz

26. dubna 2024  16:04

Podcast Únava vojáků i civilistů na Ukrajině je vysoká, ale stejně tak i morálka. Redaktor Michal Voska a...

Žena nedbala varování své banky, falešným makléřům poslala přes milion

26. dubna 2024  15:57

Podvodníkům naletěla dvaašedesátiletá žena z Jičínska, která nedbala ani upozornění ze své banky,...

VIDEO: Strážníci v ulicích naháněli bagr, opilý řidič si jel pro cigarety

26. dubna 2024  15:42

Městská policie z Krupky na Teplicku zveřejnila video z netradičního zásahu svých strážníků. Ti...

Medaile z policistova hrobu nosil zloděj jako ozdobu klíčenky. Odhalila ho DNA

26. dubna 2024  15:36

Policie dopadla zloděje, který v říjnu roku 2022 v Ostravě-Vítkovicích ukradl dvě medaile z hrobu...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 50
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 784x
Snažím se najít rovnováhu nejen v protikladech. V životě je pro mne stejně důležitá harmonie myšlenek, slov a činů. Každý z nás se zrodil na zemi, aby poznal sám sebe, a díky tomu dokončil cosi nedokončeného z minulosti. Pro mne je touto nedokončenou prací především komunikace. Od roku 1996 se věnuji astrologii, numerologii, tarotu a léčení a od roku 2010 se těmito obory zabývám profesionálně. Psaním se bavím od roku 1997 a ve svých "šuplících" mám pečlivě uloženy tři fantasy příběhy, spolu s řadou povídek, básní a několika okultními texty :-)